Alles over onderdruk(machines)

Alles over onderdruk(machines)

Voor veel binnen-saneringen wordt een containment gebouwd. Een containment is een met plastic folie afgeschermde ruimte, zeg maar een tent. In die tent wordt dan het asbest verwijderd. Om er voor te zorgen dat asbestdeeltjes altijd in het containment blijven, wordt dat containment op onderdruk gezet. Zou er een gaatje in het containment zitten, dan ontstaat er altijd een luchtstroomp van buiten naar binnen waardoor er geen asbestdeeltjes naar buiten kunnen.

De onderdruk in het containment wordt gerealiseerd door een ODM aan de plastic folie te plakken. Een ODM is een Onder Druk Machine. Het is een ventilator die de lucht van in het containment aanzuigt. Een speciaal HEPA filter haalt de asbest deeltjes uit de luchtstroom. Vaak wordt voor het HEPA filter nog een voorfilter gezet. Daardoor verleng je de gebruiksduur van het HEPA filter.

Wat zijn de regels rondom de hoeveelheid onderdruk? De minimale onderdruk tijdens het saneren moet 20 Pascal zijn. En dat de minimale luchtverversing in het containment een factor 6 per uur is. In de praktijk is het meestal zo dat bij een luchtverversing van 6x per uur de onderdruk wel tenminste 20 Pascal is.

Om de luchtverversingsfactor te kunnen bepalen moet je in ieder geval de inhoud van het containment weten. Even rekenen dus met lengte x hoogte x breedte. Als je dat met meters doet is de uitkomst in m3. Heb je het aantal m3, dan vermenigvuldig je dat met 6. De uitkomst is dan de totale capaciteit van de aan te brengen ODM’s.  Is de inhoud van het containment 1500 m3, dan is de gewenste totale capaciteit van de ODM’s: 6 x 1500 = 9000 m3/uur.

Ok, dan kijken we naar de capaciteit van de beschikbare ODM’s. Dat staat op het typeplaatje toch? Was het maar zo eenvoudig! Op het typeplaatje staat vaak de capaciteit van de gebruikte ventilator. Kaal, zonder filters. Of er staat de capaciteit met een schoon HEPA filter, waarschijnlijk zonder voorfilter. Bij de jaarlijkse keuring wordt de werkelijke capaciteit van een ODM  gemeten. Een ODM wordt nog goed gekeurd als de opbrengst tenminste 75% is van de schone, nieuwe situatie. Ook de naamgeving dekt de lading meestal niet helemaal. Een ODM3000 hoeft helemaal geen 3000 m3/uur te doen. Stel we hebben de beschikking over een aantal ODM’s die in schone staat 3500 m3/uur doen. Vanwege de goed keur bij 75%, gaan we voor de veiligheid rekenen met 75% van 3500 = 2625 m3/uur. Als we de inhoud van het containment uit het eerdere voorbeeld (9000 m3/uur) met onze ODM’s op onderdruk willen zetten hebben we dus 9000 : 2625 = 3,4 machines nodig.

Wilt jij weten wat de echte capaciteit van jou ODM’s is? Meten is weten. Koop een simpele hand luchtsnelheidsmeter. Bijvoorbeeld de Anemometer Teso 410-1. Die meet de luchtsnelheid in meter/sec. Wel even op tenminste 5 plaatsen op het HEPA meten, en dan het gemiddelde nemen. Aan de randen en in het midden verschilt de luchtstroom nog al wat. Stel de gemeten snelheid is 1,5 meter/sec. Dan is dat 1,5 x 3600 = 5400 meter/uur. Stel het HEPA is 305 x 305 x 292 mm (lengte x breedte x diepte). Neem de lengte en breedte van het HEPA filter waar de lucht binnen komt (lengte=305mm en breedte=305 mm, 305 mm is 0.305 meter). Dan reken je als volgt de capaciteit uit: 0.305 x 0.305 x 5400 = 502 m3/uur. Waarschijnlijk een mooie nieuwe ODM 500.

Op zoek naar een nieuwe onderdrukmachine? Je vind ze hier. Liever huren? Geen probleem. Je vind onze huur machines hier.

Heb jij een project en wil je dat we even meekijken bij het bepalen van de benodigde capaciteit aan onderdruk? Neem dan contact op met Daniël van Leeuwen van de binnendienst of met Hans Stelte van de buitendienst. Wilt je de benodigde ODM’s huren of heb je technische vragen, neem dan contact op met Rien Alblas.