Adembescherming bij asbestsanering

Adembescherming bij asbestsanering

Bijna elke asbestsaneerder gebruikt een blower-unit met volgelaatsmasker. De meest gebruikte is van 3M Scott: de Proflow Asbestos met Vision masker. Wij verkopen en verhuren ze.

Jaarlijks wordt een fit-test uitgevoerd, om de aansluiting van het masker op het gezicht te controleren.  Is dat wel nodig? De 160 liter/minuut lucht zorgt toch voor een overdruk in het masker? En dan is een klein beetje lek toch niet erg? Een goede passing is toch essentieel, want bij diep ademhalen wordt die overdruk bijna volledig teniet gedaan! Dus de jaarlijkse fittest is echt niet overbodig. Maak een afspraak voor een fittest in Rotterdam bij AST met Niek de Leeuw.

De blower en het masker zijn voorzien van een keuringssticker. Zo’n keuring, waarbij de hele unit wordt nagekeken en getest, is een jaar geldig. Controleer of jouw masker nog van een geldige keuring is voorzien. Zo niet, maak een afspraak voor een keuring door onze TD met Rien Alblas.

Dan iets over het CE-keur op de combinatie blower/masker/filters. Dat is echt alleen in precies die combinatie getest. Andere combinaties zijn niet bekeken. Dat wil zeggen, dat het combineren van verschillende merken blowers en maskers niet is toegestaan. Dat zou onveilig kunnen zijn. Ook het opschroeven van een ander merk filter kan onveilig zijn. Let er dus op, dat blower, masker en P3-filter van hetzelfde merk zijn. En ook al is het van één merk: niet alle combinatiefilters (bv ABEK2P3) zijn goedgekeurd voor alle maskers. Wil je het zeker weten? Neem even contact op met Daniël van Leeuwen van de binnendienst.

Asbestsaneerders denken vaak, dat ze met het dragen van de juiste combinatie blower/masker/filter en met een geldige keuring en fittest volledig beschermd zijn.  Dat is helaas niet het geval. Voor een dergelijke combinatie (volgelaatsmasker met blower-unit) geldt een protectiefactor van 2000. Wat wil dat zeggen? Dat wil zeggen, dat voor elke 2000 deeltjes buiten het masker, en één in het masker komt. Werk je in een vrij stoffige omgeving, dan is het zeker dat er ook enkele deeltjes in het masker komen. Stof-arm werken en bronmaatregelen dragen enorm bij aan zo veilig mogelijk werken. Voorkom dat er veel stof ontstaat. Bijvoorbeeld door natspuiten. Of door bronafzuiging (bijvoorbeeld met een stofzuiger). Sparren over een project aanpak? Neem contact op met accountmanager Hans Stelte.

Natuurlijk hebben we niet alleen de Proflow Asbestos met Vision masker in ons assortiment. We hebben verschillende systemen, maskers, kappen, helmen etc in ons assortiment. Neem een kijkje in onze adembescherming sectie voor meer producten of neem een kijkje bij onze verhuur sectie.